Tanfolyam típusa *:
  Katamarán igazolvány VÖWS *:

  Miért éppen katamarán?

  Ha a sebesség és az adrenalin megszállottja vagy, ha neked nem elég a nyugodt vitorlázgatás vagy evezés, akkor a katamaránt neked találták ki!
  A katamarán
  a vitorlázás egy magasabb szintje, sebességben és élményben a szörfözéshez, kite-hoz áll közelebb, mint az egytestű hajókhoz. Másképpen: egy átlagos “strand” katamaránnal könnyen elérhető olyan sebesség, ami csak a legdrágább, high-tech modern egytestűekkel lenne elképzelhető.
  Ráadásul a katamarán vitorlázás viszonylag könnyen, akár pár óra alatt megtanulható, szemben a szörfözés vagy kite-ozás szezonokon átívelő tanulási idejével. A katamaránhoz nem kell (persze nem árt) boszorkányos ügyesség, gyorsaság és egyensúlyérzék, hogy kiélvezhesd a száguldás élményét.
  További előnye, hogy viszonylag széles széltartományban élvezetes a katamaránozás, főleg a Balatonon jellemző gyengébb szeleket lehet jól kihasználni.
  Bár a tapasztaltabbak egyedül is vezethetnek katamaránt, a szörffel és kite-al ellentétben ideális arra, hogy egy-két utast magaddal vigyél. Így megoszthatod az élményt a barátokkal családtagokkal is. Jelentkezz a katamarán tanfolyamra, és próbád ki a víz feletti száguldás élményét!

   

  Kinek való a katamaránozás?

  • Neked való, ha szereted a kihívásokat
  • Neked való, ha a sebesség megszállottja vagy
  • Neked való, ha szeretnéd a meglévő vitorlás tudásodat új szintre emelni
  • Neked való, ha szeretnéd megosztani az élményt másokkal is

  Tapasztalt vitorlázóként kell-e tanfolyamot végeznem a katamaránozáshoz?

  Mindenképpen szükséges az alap katamarán tanfolyam elvégzése. Persze a katamarán is egy vitorlás vízi jármű, az elvi működése megegyezik a szörffel, kite-al, és a többi vitorlás hajóval. De a technikai és gyakorlati részletek nagyban különböznek az előbbiektől. Ha nem szeretnél a saját magadnak és másoknak sérülést, balesetet okozni, szeretnéd megóvni magad és a hajód, akkor jelentkezz a tanfolyamra. Nem csak az alapvető biztonsági tudnivalókat fogjuk átbeszélni, hanem minden fontos manővert gyakorolni fogunk, és a felszerelés óvására, a helyes tárolásra is ki fogunk térni. Sokan nem gondolják, de még a katamarán parti tárolása sem magától értődő dolog, bizony sokaknak okozott ez kellemetlen meglepetést. Hidd el, ez esetben jobban jársz, ha nem a saját károdon tanulod meg 🙂

  Kell-e “papír”, jogosítvány a katamaránozáshoz?

  A jelenlegi szabályozás értelmében a katamarán (29 m2 vitorlafelület alatt) vitorlás vízi sporteszköznek minősül, tehát Magyarországon nem kötelező hozzá vezetői engedély. Ez nem azt jelenti, hogy bárki vezethet katamaránt, hiszen a vezetéshez komoly tudás és tapasztalat szükséges. A ide vonatkozó hajózási szabályokat és biztonsági tudnivalókat, kötelező és ajánlott felszereléseket részletesen át fogjuk beszélni a tanfolyamon.
  Ha viszont külföldön is szeretnél katamaránozni, hajót bérelni akkor szükséged lesz valamilyen nemzetközileg is elismert igazolásra a tanfolyam elvégzéséről. Nálunk az oszták/német VÖWS/VDWS szervezet katamarán igazolványát szerezheted meg, amit a világon szinte mindenütt elismernek.

  Szükséges-e vitorlázó tapasztalat a katamarán tanfolyamhoz?

  A katamaránozás a vitorlázás egy magasabb szintje, ami a sebességről, precíz egyensúlyról és az élményről szól. Ezért szükséges hozzá, hogy a vitorlázás alapjaival már tisztában legyél, itt a sebesség miatt már kevésbé lehet hibázni. Egytestű hajókkal viszont sokkal egyszerűbb és kényelmesebb az alapokat megtanulni, teljesen kezdőknek először az Intenzív kezdő vitorlás tanfolyam elvégzése, vagy legalább egy vitorlás gyorstalpaló teljesítése szükséges .

  Milyen katamarán tanfolyamok vannak?

  Két fajta tanfolyamunk van, a kezdő és haladó katamarán tanfolyam. A kezdő tanfolyam azoknak való, akik vitorláznak már, de most először próbálják a katamaránozást. Ennek megfelelően a tanfolyamban minden technikai, gyakorlati és biztonsági tudnivaló benne van ahhoz, hogy tanfolyam elvégzése után önállóan is tudjál katamaránt vezetni.
  A haladó katamarán tanfolyam azoknak való, akik tudnak már katamaránozni, de szeretnének kipróbálni egy komoly versenyhajót, és megtanulni a genakkerezés, trapézolás technikáját.

  Mit tartalmaz a 2 órás kezdő katamarán tanfolyam?

  Igyekszünk minden – a tapasztalataink szerint fontos – elméleti, gyakorlati, technikai és biztonsági tudnivalót átadni nektek. Természetesen a valódi tudás majd a vitorlázott órák alatt fog összegyűlni, de a tanfolyam elvégzése után már nyugodt szívvel kezdhettek el önállóan vitorlázni (a megfelelő időjárási körülmények között, vagyis gyenge-közepes szélben). A kezdő katamarán tanfolyamhoz svert nélküli, könnyeben kezelhető strand katamaránokat használunk (Dart 18, Dart 20, Topcat Spitfire, Hobie 16). A kezdő katamarán tanfolyam 2 órás, amiből kb fél óra elmélet illetve technikai rész, másfél óra pedig vitorlázás. A tanfolyamhoz minden szükséges felszerelést biztosítunk (mentőmellény, trapéz neoprene ruha), de ha van már sajátod, akkor azt is elhozhatod. Figyelem: teljesen kezdő vitorlázóknakelőször az Intenzív kezdő vitorlás tanfolyam elvégzése, vagy legalább egy vitorlás gyorstalpaló teljesítése szükséges .

  • Vitorlázás elmélet – vitorlázás gyors hajókkal
  • Katamarán össze és szétszerelés, katamarán specifikus alkatrészek
  • Biztonsági tudnivalók, kötelező és ajánlott felszerelések
  • Vízreszállás, elindulás, kikötés
  • Hajóvezetés, manőverek
  • Kormányzás, schotttolás
  • Trapézolás legénységként
  • Biztonságos tárolás és a felszerelések kíméletes használata

  Mit tartalmaz a 2 órás haladó katamarán tanfolyam?

  A haladó katamarán tanfolyamon igyekszünk a maximumot kihozni a hajóból, az apró beállításokat és a hajóvezetést is optimalizáljuk a lehető legnagyobb sebesség és élmény érdekében. A haladó katamarán tanfolyamon genakkeres, 2 trapézos, svertes verseny hajókat használunk.( F18 és F20) A tanfolyam 2 órás, rövid eligazítás után vízre-szállunk, és ott gyakorolunk. A tanfolyamhoz minden szükséges felszerelést biztosítunk (mentőmellény, trapéz neoprene ruha), de ha van már sajátod, akkor azt is elhozhatod.

  • Hajó finombeállítás, árboc, árbocforgató, vitorla beállítások
  • Genakker kezelés
  • Trapézolás kormányosként
  • Vitorlázás Up&Down pályán

  Mit tartalmaz a VÖWS/VDWS igazolvány csomag?

  Ha szeretnél nemzetközileg is elismert katamarán igazolványt szerezni, a tanfolyam elvégzése, és a gyakorlati vizsga teljesítése után megszerezheted a nemzetközi katamarán jogosítványt. A gyakorlati vizsgán önállóan fel kell szerelned a hajót, elindulni, bemutatni az alap manővereket és biztonságosan kikötni. Az igazolvány mellé megkapod a VDWS 40 oldalas munkafüzetét is, ami bár német nyelvű, rengeteg színes ábrával és fotóval segít a felkészülésben.

  Jelentkezz most a katamarán tanfolyamra, hogy minél előbb átélhesd a víz felett száguldás élményét!

   Tanfolyam típusa *:
   Katamarán igazolvány VÖWS *:

   Bevezető 2 órás katamarán tanfolyam

   24 000 Ft/fő
   • Vitorlázás elmélet - vitorlázás gyors hajókkal
   • Katamarán össze és szétszerelés, katamarán specifikus alkatrészek
   • Biztonsági tudnivalók, kötelező és ajánlott felszerelések
   • Vízreszállás, elindulás, kikötés
   • Hajóvezetés, manőverek
   • Kormányzás, schotttolás
   • Trapézolás legénységként
   • Biztonságos tárolás és a felszerelések kíméletes használata
   • 2 óra katamarán oktatás ("egykerekezés", borulás utáni visszaállítás)

   Vonz a katamaránozás, de eddig nem merted kipróbálni? Nem hiszed, hogy Neked is sikerülhet? Kíváncsi vagy milyen érzés? Jelentkezz 2 órás katamarántanfolyamunkra, és garantáljuk, hogy a siker érzés nem marad el.

   Ezen a bevezető jellegű tanfolyamon a cél a katamarán bemutatása, és az első méterek megtétele. Ennek megfelelően a gyakorlatra esik a hangsúly.

   Természetesen ez csak egy ízelítő, az önálló katamaránozás elsajátításához még sokat kell gyakorolnod.

   haladó 2 órás katamarán tanfolyam

   24 000 Ft / fő
   • Többre vágyó tanítványaink számára lehetőség van a haladó tanfolyamon való részvételre, mely keretei között a versenytechnikákkal is megismerkedhetnek:
   • gennaker használata
   • trapézolás
   • vitorlák finomhangolása

   Garantált a siker!

   1 óra egyéni oktatás

   12 000 Ft
   • személyre szabott oktatás kezdőknek, és haladóknak

   Hívás Email Időjárás Útvonal