Szeretnél szert tenni olyan magabiztos vitorlázó tudásra, hogy nyáron már a barátaidat, a családodat, vagy a párodat vihesd ki önállóan?

Jelentkezz most a balatonföldvári Viharsarok Vitorlás Központ intenzív vitorlás tanfolyamára, hogy nyáron már önállóan vezethess vitorlás hajót! A szuper intenzív tanfolyamon egy hétvége alatt használható vitorlázó tudást fogsz szerezni.

BELÉPŐ A VITORLÁZÁS VILÁGÁBA

Sokáig a vitorlázás csak egészen kevesek számára volt elérhető. Szerencsére most már nem kell elit klub tagjának lenned, vagy saját hajót, esetleg vízparti telket vásárolni ahhoz, hogy vitorlázhass. A jolle vitorlásokkal megnyílt az út a vitorlázás „demokratizálódása” felé.

A vitorlázás első ránézésre nem olcsó mulatság, és technikailag is nagyon összetett. Mi azonban egy olyan ajánlatot raktunk össze, amely nagyon jó ár-érték arányt képvisel a hazai palettán. Tanfolyamunkon a vitorlázás elméleti és gyakorlati alapjait is elsajátíthatod, mely mindössze egy hétvégét vesz igénybe.

Ha nem szeretnél százezreket költeni a jogosítvány megszerzésére, vagy több milliót hajóvásárlásra, tanfolyamunk kiváló lehetőség arra, hogy megismerkedj a vitorlázással.

Fontos tudni, hogy tanfolyamunkon az ún. Kalóz (Pirat) vagy Zugvogel típusú, tőkesúly nélküli hajóval szállunk vízre, melyben maximum 3-4 felnőtt fér el. Ez a típus a legalkalmasabb arra, hogy az irányítást a lehető leghatékonyabb módon elsajátítsd. Ennek a hajótípusnak a vezetéséhez nem szükséges hajóvezetői engedély. Az itt szerzett tudás teljes egészében hasznosítható nagyobb hajókon is, sőt, tapasztalt vitorlázók, és a legsikeresebb versenyzők szerint igazán jól csak kishajón lehet megtanulni vitorlázni.

Tanfolyamainkra gyakran jelentkeznek olyan résztvevők, akik épp a hajóvezetői jogosítványos tanfolyamra készülnek, és szeretnének többet gyakorolni. Sőt olyanok is, akiknek már megvan a jogosítványuk, mégsem elég magabiztosak az önálló hajóvezetéshez. Az elegendő gyakorlat megszerzéséhez a „nagyhajós” tanfolyamon sokszor nincsen idő, hiszen gyakran 6-7 ember ül egy hajóban és kevés alkalom van a saját tapasztalatok megszilárdítására. Mi erre is szeretnénk lehetőséget adni kiscsoportos, kishajós tanfolyamainkon.

RÉSZTVEVŐK VISSZAJELZÉSEI

“A tanfolyam lényegre törő, sok a gyakorlati elem, az elmélet pont jó, nem sok, de éppen elég. Mindenki kedves és segítőkész volt. Úgy érzem, megszereztem azt a tudást, ami egy ilyen vitorlás vezetéséhez szükséges”

László

“Hasznos, kifejezetten élvezetes és érthető volt az oktatás. Megfelelőek voltak a csónakok, szerencsénk volt a széllel. Közvetlenek és barátságosak voltak az oktatók. Köszönjük!”

Áron és Kinga

KISCSOPORTOS, GYAKORLATIAS OKTATÁS

Tanfolyamainkra min. 3 max. 12 főt fogadunk, így szeretnénk biztosítani azt, hogy minden tanítványunk elegendő gyakorlatot és saját tapasztalatot szerezhessen a hajóvezetésben.

A kiscsoportos tanfolyamon max. 3 fő jut egy vitorlás oktatóra. A 2 napos tanfolyam alatt a hajókban folyamatosan cserélgetjük a résztvevők között a kormányost, illetve több hajó esetén forgatjuk az oktatókat is a csoportok között. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy minél többféle oktatási stílust megtapasztaljanak a résztvevők és többféle visszajelzés kapjanak.

MIÉRT ÉRDEMES KISHAJÓVAL MEGTANULNI VITORLÁZNI?

A tanfolyamunkhoz biztosított hajókon sokkal jobban meg lehet tanulni vitorlázni, mint a tőkesúlyos, nagyhajókkal. A svertes vitorlás hajók (jollék) könnyebbek, gyorsabbak, jobban manőverezhetők, mint a tőkesúlyos nagyhajók, ezért a tanulás sokkal könnyebb és élvezetesebb velük. Számos olyan részlet, és gyakorlati fogás van, amit egy több tonnás hajón lehetetlen megtanulni, egy kishajón viszont kiválóan meg lehet érezni. Az irányítás itt közvetlenebb, valós, azonnali visszajelzés érkezik a tanítványhoz a vitorlást érő erőkről. Ezért tartják úgy, hogy igazán jó vitorlázó csak abból válik, aki kishajón kezdi a vitorlázást. Kis merülésük miatt a jollék kiválóan alkalmasak a part menti vízfelületek feltérképezésére, de akár hosszabb túrára is alkalmasak. Használatuk a Balatonon nem engedélyköteles.

MIRE VÁRSZ? JELENTKEZZ MOST, ÉS BIZTOSÍTSD A HELYED TANFOLYAMUNKON!

Még mindig vannak kétségeid?

 • „Szeretnék jelentkezni, de mit fog addig csinálni a családom/barátom/barátnőm”

A legjobb megoldás, ha sikerül a partneredet is rábeszélni a tanfolyamra, később nagyon jól fog jönni, ha mindketten tudjátok vezetni a hajót. Mivel valószínűleg sokat szeretnél majd vitorlázni, jobb ha nem egyedül teszed.

 • ”Lány/nő létemre biztosan egyedül leszek a tanfolyamon”

Meg fogsz lepődni, de nagyjából ugyanannyian jönnek a tanfolyamainkra nők, mint férfiak. Sőt nagyon sok igazán lelkes női vitorlázónk van!

 • “Ezek a kis hajók elég biztonságosak? Mi lesz ha beleesek a vízbe?”

A tanfolyamon külön figyelmet szentelünk a biztonságnak. Minden hajón tapasztalat oktató lesz, és szándékosan átvesszük a veszélyhelyzetet, köztük a borulást is. Így amikor egyedül fogod vezetni a hajót, már tudni fogod, mire számíthatsz, mi a teendő. Szerencsére a Balatonon nagyon ritkán van igazi veszélyhelyzet, általában az óvatlan strandolók/ vízibiciklisek kerülnek bajba

 • „Nem fér bele, túl sok munkám van.”

Mégis, mikor lesz kevesebb? Adj egy esélyt magadnak, hogy a jól megérdemelt szabadidődet azzal tölthesd, amitől jobban érzed magad. Mi nem mondjuk azt, hogy kapcsold ki a WIFI-t és ki se nyisd a laptopodat. A programokból úgy és annyit veszel ki, amennyit szeretnél.

A TANFOLYAM FELÉPÍTÉSE

A két nap alatt a nyolc órás oktatás magában foglalja a vitorlázáshoz szükséges alapvető elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítását, és a szükséges gyakorlat megszerzését. A tanfolyam vizsgával zárul, a megszerzett vizsgával a jelentkezők jogosultak lesznek vitorlás csónakok vezetésére és bérlésére (6,2 m hossz és 10 nm vitorlafelület alatti vitorlások).

A hétvégi tanfolyamok szombat-vasárnap 10-16 óráig tartanak (de. 10-12, du 14-16). Mindkét nap ebédszünetet tartunk, melyre ajánljuk a 700 méterre (8 perc sétára) található vitorlás kikötő vendéglátóegységeit (Marina Gyros, Csigaház Étterem) vagy a strand saját éttermét (Mamzi Bár).

A vitorlástanfolyam tartalmazza a vitorlázáshoz szükséges összes alapvető elméleti és gyakorlati ismeretet. A résztvevők a tanfolyam mellé egy, az elméleti részeket tartalmazó részletes információkból álló kis füzetet kapnak. Amit meg fogsz tanulni nálunk:

 • Vitorlázás elmélet, szélkör
 • Hajó részei, alkatrészek, kötelező tartozékok
 • Hajó fel- és leszerelése
 • Felkészítés indulásra, indulás
 • Menetirányok, manőverek
 • Megállás, kikötés
 • Vitorlás csomók
 • Meteorológiai, biztonsági ismeret

IDŐPONTOK

Májustól minden hétvégén, illetve főszezonban csütörtökön indulnak tanfolyamaink.

RÉSZTVEVŐK VISSZAJELZÉSEI

“A tanfolyam lényegre törő, sok a gyakorlati elem, az elmélet pont jó, nem sok, de éppen elég. Mindenki kedves és segítőkész volt. Úgy érzem, megszereztem azt a tudást, ami egy ilyen vitorlás vezetéséhez szükséges”

László

“Hasznos, kifejezetten élvezetes és érthető volt az oktatás. Megfelelőek voltak a csónakok, szerencsénk volt a széllel. Közvetlenek és barátságosak voltak az oktatók. Köszönjük!”

Áron és Kinga

Vitorláskölcsönzőnkben  négy népszerű hajótípusból lehet választani, a klasszikus felépítésűtől, a trapézos siklótestű hajóig. Hajóink mindegyike vezetői engedély nélkül kölcsönözhető.

Kalóz XXL ( Zugvogel) bérlés
A német Zugvogel (vándormadár) típust 1960-ban tervezték. Egy olyan túrahajót alkottak, ami még költség hatékony, de már kényelmes túrázáshoz. Családoknak és időseknek is elég stabil és biztonságos, nagyon könnyen kezelhető. Létezik tőkesúlyos változatban is, de nálunk a svertes verziót lehet kipróbálni. Német területeken máig nagyon népszerű típus, nálunk magasabb ára miatt kevésbé elterjedt.

Kalóz bérlés
A Kalózt 1938-ban tervezte a német Carl Martens, és azóta töretlen népszerűségnek örvend. Egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető, és erős szélben is biztonságos, hiszen oktatóhajónak épült. Eredetileg fából készült, a mai változatok könnyebben kezelhető műanyagból vannak. Ideális partközeli vitorlázáshoz, és kisebb túrákra, kezdőknek is.

Laser bérlés
A Laser ötlete Bruce Kirby-től származik, aki 1970-ben olyan vitorlás tervezését tűzte ki célul, ami olcsó, könnyen szállítható, mégis tartós, és jól vitorlázható. Terve annyira sikeres lett, hogy azóta a Laser lett a leggyakoribb vitorlás a világon. 1996 óta olimpiai hajóosztály.

Bár egyszerűnek tűnik, mégis az egyik legizgalmasabb hajóosztály. Erős és gyenge szélben, minden vitorlázónak ajánljuk.

 

2 napos intenzív vitorlás tanfolyam

45.000 Ft/fő-től
 • Vitorlázás elmélet, hajó részei, vízi szabályzat, vitorlázás gyakorlat, vízrajz, meteorológia, vitorlás csomók, önálló kormányzás és a vitorlázat kezelése, haladás minden irányban (félszél, 1/4 szél, 3/4 szél), fordulás, perdülés.

Vonz a szörfözés, de eddig nem merted kipróbálni? Nem hiszed, hogy Neked is sikerülhet? Kíváncsi vagy milyen érzés? Jelentkezz két órás szörftanfolyamunkra, és garantáljuk, hogy a siker érzés nem marad el.

Ezen a bevezető jellegű tanfolyamon a cél a szörfözés bemutatása, és az első méterek megtétele. Ennek megfelelően a gyakorlatra esik a hangsúly.

Természetesen ez csak egy ízelítő, az önálló szörfözés elsajátításához még sokat kell gyakorolnod. Komolyabban érdeklődők folytathatják a 4 és 8 órás tanfolyammal.

2 órás kezdő csoportos tanfolyam

8000 Ft/fő + hajó bérlése
 • Hajó részei
 • Vitorlázás elmélet
 • Vitorlázás gyakorlat
 • 2 főtől már elindul

2 órás kezdő privát tanfolyam

22.000 Ft/fő
 • Hajó részei
 • Vitorlázás elmélet, szélkör
 • Vitorlázás gyakorlat, félszélben haladás, fordulás
 • Ha teljesen kezdő vagy, nem akarsz másokhoz igazodni és nincs időd a 2 napos intenzív tanfolyamra ezt ajánljuk!

1 órás privát oktatás

11000 Ft/fő
 • személyre szabott oktatás kezdőknek, és haladóknak
 • gyakorlatorientált fejlődés
 • egyéni tudásszintre szabott fejlődés

Intenzív vitorlás tanfolyam csüt-péntek

39 000Ft
 • Vitorlázás elmélet, hajó részei, vízi szabályzat, vitorlázás gyakorlat, vízrajz, meteorológia, vitorlás csomók, önálló kormányzás és a vitorlázat kezelése, haladás minden irányban (félszél, 1/4 szél, 3/4 szél), fordulás, perdülés.

Hívás Email Időjárás Útvonal