Intenzív vitorlás tanfolyam nemzetközi igazolvánnyal

Ma már sok helyen gyorsan és könnyedén hozzájuthatsz a vitorlás jogosítványhoz. Az akár online is elvégezhető tanfolyamok azonban félrevezetőek lehetnek, mert nem pótolják azt a gyakorlati tapasztalatot, ami a biztonságos és magabiztos vitorlázó tudáshoz kell.

A vitorlázás gyakorlati tudás nélkül veszélyes műfaj, a hajó sérülései mellett az emberélet is hamar veszélybe kerülhet. Intenzív vitorlástanfolyamunkon 2 nap alatt hozzájuthatsz ahhoz a gyakorlati tudáshoz, amire a biztonságos és önálló vitorlázáshoz szükséged van! Kiscsoportos, gyakorlatorientált képzésünkön felkészítünk azoknak a veszélyhelyzeteknek kezelésére is, amelyekkel a Balatonon is gyakran találkozhatsz. Várunk Balatonföldváron, a Keleti strandon, a Viharsarok Vitorlás Központban!

NEMZETKÖZI (VÖWS) SPORTVITORLÁS VEZETŐI IGAZOLVÁNY

A 2 napos tanfolyam végén lehetőséged lesz megszerezni a nemzetközileg elismert osztrák (VÖWS) sportvitorlás vezetői igazolványt.  Az igazolvánnyal Európa-szerte igazolhatod a vitorlázó tudásodat és bérelhetsz/vezethetsz vitorlást. Fontos, hogy Magyarországon a kis, tőkesúly nélküli sport vitorlásokhoz nem kell vezetői engedély, a nagyobb hajókhoz a “kedvtelésű célú kishajóvezetői engedély” megszerzése szükséges.

Tanfolyamainkra gyakran jelentkeznek olyan résztvevők, akik épp a hajóvezetői jogosítványos tanfolyamra készülnek, és szeretnének többet gyakorolni. Sőt olyanok is, akiknek már megvan a jogosítványuk, mégsem elég magabiztosak az önálló hajóvezetéshez. Az elegendő gyakorlat megszerzéséhez a „nagyhajós” tanfolyamon sokszor nincsen idő, hiszen gyakran 6-7 ember ül egy hajóban és kevés alkalom van a saját tapasztalatok megszilárdítására. Mi erre is szeretnénk lehetőséget adni kiscsoportos, kishajós tanfolyamainkon.

BELÉPŐ A VITORLÁZÁS VILÁGÁBA

Sokáig a vitorlázás csak egészen kevesek számára volt elérhető. Szerencsére most már nem kell elit klub tagjának lenned, vagy saját hajót, esetleg vízparti telket vásárolni ahhoz, hogy vitorlázhass. A jolle vitorlásokkal megnyílt az út a vitorlázás „demokratizálódása” felé.

A vitorlázás első ránézésre nem olcsó mulatság, és technikailag is nagyon összetett. Mi azonban egy olyan ajánlatot raktunk össze, amely nagyon jó ár-érték arányt képvisel a hazai palettán. Tanfolyamunkon a vitorlázás elméleti és gyakorlati alapjait is elsajátíthatod, mely mindössze egy hétvégédet veszi igénybe.

Ha nem szeretnél százezreket költeni a jogosítvány megszerzésére, vagy több milliót hajóvásárlásra, tanfolyamunk kiváló lehetőség arra, hogy megismerkedj a vitorlázással.

A tanfolyamon Zugvogel típusú, tőkesúly nélküli hajóval szállunk vízre, melyben maximum 4-5 felnőtt fér el kényelmesen. Ez a típus a legalkalmasabb arra, hogy az irányítást a lehető leghatékonyabb módon elsajátítsd. Ennek a hajótípusnak a vezetéséhez Magyarországon nem szükséges hajóvezetői engedély.

Az ezen a hajón megszerzett tudás teljes egészében hasznosítható nagyobb hajókon is, sőt, tapasztalt vitorlázók, és a legsikeresebb versenyzők szerint igazán jól csak kishajón lehet megtanulni vitorlázni.

RÉSZTVEVŐK VISSZAJELZÉSEI

 “A tanfolyam lényegretörő, sok a gyakorlati elem, az elmélet pont jó, nem sok, de éppen elég. Mindenki kedves és segítőkész volt. Úgy érzem, megszereztem azt a tudást, ami egy ilyen vitorlás vezetéséhez szükséges

László

 “Hasznos, kifejezetten élvezetes és érthető volt az oktatás. Megfelelőek voltak a csónakok, szerencsénk volt a széllel. Közvetlenek és barátságosak voltak az oktatók. Köszönjük!”

Áron és Kinga

KISCSOPORTOS, GYAKORLATIAS OKTATÁS

Tanfolyamainkra min. 3 max. 12 főt fogadunk, így szeretnénk biztosítani azt, hogy minden tanítványunk elegendő gyakorlatot és saját tapasztalatot szerezhessen a hajóvezetésben.

A kiscsoportos tanfolyamon max. 3 fő jut egy vitorlás oktatóra. A 2 napos tanfolyam alatt a hajókban folyamatosan cserélgetjük a résztvevők között a kormányost, illetve több hajó esetén forgatjuk az oktatókat is a csoportok között. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy minél többféle oktatási stílust megtapasztaljanak a résztvevők és többféle visszajelzés kapjanak.

MIÉRT ÉRDEMES KISHAJÓVAL MEGTANULNI VITORLÁZNI?

A tanfolyamunkhoz biztosított hajókon sokkal jobban meg lehet tanulni vitorlázni, mint a tőkesúlyos, nagyhajókkal. A svertes vitorlás hajók (jollék) könnyebbek, gyorsabbak, jobban manőverezhetők, mint a tőkesúlyos nagyhajók, ezért a tanulás sokkal könnyebb és élvezetesebb velük. Számos olyan részlet, és gyakorlati fogás van, amit egy több tonnás hajón lehetetlen megtanulni, egy kishajón viszont kiválóan meg lehet érezni. Az irányítás itt közvetlenebb, valós, azonnali visszajelzés érkezik a tanítványhoz  a vitorlást érő erőkről. Ezért tartják úgy, hogy igazán jó vitorlázó csak abból válik, aki kishajón kezdi a vitorlázást. Kis merülésük miatt a jollék kiválóan alkalmasak a part menti vízfelületek feltérképezésére, de akár hosszabb túrára is alkalmasak. Használatuk a Balatonon nem engedélyköteles.

MIRE VÁRSZ? JELENTKEZZ MOST, ÉS BIZTOSÍTSD A HELYED TANFOLYAMUNKON!

Még mindig vannak kétségeid?

 • “Ezek a kis hajók elég biztonságosak? Mi lesz, ha beleesek a vízbe?”

A tanfolyamon külön figyelmet szentelünk a biztonságnak. Minden hajón tapasztalat oktató lesz, és szándékosan átvesszük a veszélyhelyzetet, köztük a borulást is. Így amikor egyedül fogod vezetni a hajót, már tudni fogod, mire számíthatsz, mi a teendő.  Szerencsére a Balatonon nagyon ritkán van igazi veszélyhelyzet, általában az óvatlan strandolók/ vízibiciklisek kerülnek bajba

 • „Szeretnék jelentkezni, de mit fog addig csinálni a családom/barátom/barátnőm”

A legjobb megoldás, ha sikerül a partneredet is rábeszélni a tanfolyamra, később nagyon jól fog jönni, ha mindketten tudjátok vezetni a hajót. Mivel valószínűleg sokat szeretnél majd vitorlázni, jobb ha nem egyedül teszed.

 • „Nem fér bele, túl sok munkám van.”

Mégis, mikor lesz kevesebb? Adj egy esélyt magadnak, hogy a jól megérdemelt szabadidődet azzal tölthesd, amitől jobban érzed magad. Mi nem mondjuk azt, hogy kapcsold ki a WIFI-t és ki se nyisd a laptopodat. A programokból úgy és annyit veszel ki, amennyit szeretnél.

 • ”Lány/nő létemre biztosan egyedül leszek a tanfolyamon”

Meg fogsz lepődni, de nagyjából ugyanannyian jönnek a tanfolyamainkra nők, mint férfiak. Sőt nagyon sok igazán lelkes női vitorlázónk van!

A TANFOLYAM FELÉPÍTÉSE

A két nap alatt a nyolc órás oktatás magában foglalja a vitorlázáshoz szükséges alapvető elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítását, és a szükséges gyakorlat megszerzését. A vitorlástanfolyam tartalmazza a vitorlázáshoz szükséges összes alapvető elméleti és gyakorlati ismeretet. A résztvevők a tanfolyam mellé  egy, az elméleti részeket tartalmazó részletes információkból álló kis füzetet kapnak.

 Amit meg fogsz tanulni nálunk:

 • Vitorlázás elmélet, szélkör
 • Hajó részei, alkatrészek, kötelező tartozékok
 • Hajó fel- és leszerelése
 • Felkészítés indulásra, indulás
 • Menetirányok, manőverek
 • Megállás, kikötés
 • Vitorlás csomók
 • Meteorológiai, biztonsági ismeretek

A tanfolyam vizsgával zárul, a megszerzett vizsgával a jelentkezők jogosultak lesznek vitorlás csónakok vezetésére és bérlésére (6,2 m hossz és 10 nm vitorlafelület alatti vitorlások).

IDŐPONTOK 2024-ben

Májustól minden hétvégén, a főszezonban (június közepétől augusztus közepéig) minden csütörtök-pénteken szervezünk tanfolyamot. A hétvégi tanfolyamok szombat-vasárnap 10-től 16 óráig tartanak (de. 10-12, du 14-16). Mindkét nap 1-1,5 óra ebédszünetet tartunk, melyre szívből ajánljuk a strand saját éttermét (Mamzi Bár).

FIZETÉS

A jelentkezés után e-mailben fogjuk felvenni a kapcsolatot. A jelentkezéshez 10.000 Ft előleget kell fizetni átutalással, a fennmaradó részt pedig a tanfolyam kezdetekor kell fizetni (készpénzzel vagy bankkártyával, vagy SZÉP-kártyával). FONTOS, hogy csak az OTP SZÉP-kártyát tudjuk elfogadni.

Hétvégi intenzív vitorlás tanfolyam

Előszezonban 40 000 Ft-tól
 • Vitorlázás elmélet, szélkör
 • Hajó részei, alkatrészek, kötelező tartozékok
 • Hajó fel- és leszerelése
 • Felkészítés indulásra, indulás
 • Menetirányok, manőverek
 • Megállás, kikötés
 • Vitorlás csomók
 • Meteorológiai, biztonsági ismeret
 • Vészhelyzetek kezelése, felborítás-visszaállítás

Intenzív vitorlás tanfolyam csütörtök-péntek

Főszezonban 40.000 Ft-tól
 • Vitorlázás elmélet, szélkör
 • Hajó részei, alkatrészek, kötelező tartozékok
 • Hajó fel- és leszerelése
 • Felkészítés indulásra, indulás
 • Menetirányok, manőverek
 • Megállás, kikötés
 • Vitorlás csomók
 • Meteorológiai, biztonsági ismeret

Hívás Email Időjárás Útvonal