Eilat 2020

Eilat Akabau öböl

Ha már igazán eleged van a télből, tarts velünk az egyik legkönnyebben elérhető nyári úticélra, a Vörös-tengerre: Eilat Izrael legdélebbi városa a Vörös-tenger partján. Itt egész évben nyár van, átlag évi 360 napon át napsütés, a meleg vízben korallok és trópusi halak között lehet úszkálni. A sivatagi termikus szél megbízhatóan stabilan fúj, a sima víz teljesen kezdőknek is ideális!

Hőmérséklet: 5/5  levegő: 25 -30 fok, víz: 20-25 fok
Mennyire könnyű szörfözni:  4/5   Könnyű, sima víz egyenletes side-shore szél, meleg víz
Strandok: 4/5  Szuper meleg víz, gyönyörű színes halakkal, búvárkodási és snorkelezési lehetőséggel, kicsit zsúfolt de jól felszerelt strandok
Kultúra, látnivalók: 3/5 Tipikus tengerparti üdülőhely, de elérhető közelségben van Jeruzsálem, a Holt-tenger…
Kultúrsokk: 3/5 A legeurópaibb afrikai ország, minden szuperül működik, tiszta és biztonságos
Étel, ital: 4/5  Mediterrán és közel-keleti konyha, sok-sok friss gyümölcs és zöldség, rengeteg étterem és bár, utcai árusok

A helyszín: Eilat, Izrael legdélebbi városa

Eilat  a Vörös tenger partján, pontosabban az Akabai öbölben, közvetlenül Egyiptom és Jordánia között helyezkedik el. A város földrajzi fekvése gyönyörű, a sivatag hegyei szinte belefolynak a Vörös-tengerbe. Modern turista paradicsom  kb 50 ezer lakossal, óriási tengerparti szállodákkal, bevásárló központokkal.

Bár Afrikában található, első ránézésre akár európai város is lehetne, minden tiszta és rendezett, még a tömegközlekedés is szuperül működik! A strandok kicsit szűkösek, viszont szuperül ki vannak építve, mindenhol éttermek, koktél bárok és szórakozóhelyek vannak. Tilos lezárni a partot, tehát a legnagyobb luxus szállodák strandja is nyilvános mindenütt.

Eilat, Izrael legdélebbi gyöngyszeme

A város partszakasza mindössze 15 km, így minden négyzetmétert hasznosítanak. Várhatóan még a katonai kikötők egy részét is turisztikai övezetté alakítják, hogy mind jobban kielégítsék a turisták egyre növekvő igényeit, minél több szállodát, panziót, éttermet alakíthassanak ki. A tengerpart itt eredendően nem volt homokos, hiszen kősivatag övezi a várost, így több partszakaszra is homokot szállíttattak.

A legforgalmasabb rész a városközpont, ahol a legnagyobb szállodák, kaszinók, plázák és a belföldi repülőtér és yacht kikötő található. Ide koncentrálódik az éjszakai élet, és az “Ibiza” hangulatú partizós strandok.

Pár buszmegállóval délebbre vannak a csendesebb részek. A Choral Reef, ahol a szörfcenterek vannak, a Dolphin Reef és az Underwater Observatory a korall zátonyokkal, delfin simogatóval és vízalatti bemutatóval. Minél jobban távolodunk a belvárostól és a kikötőtől a víz is egyre tisztább lesz. A kb. 10 km-re található egyiptomi határt átlépve könnyen elérhető pár népszerű búvár és kite szörfös úticél is.

Egész évben tomboló nyár

A forró száraz sivatagi éghajlatnak köszönhetően a spot egész évben alkalmas szörfözésre, míg nyáron 40 fok feletti hőmérsékletek vannak, télen a leghidegebb napokon sem csökken 20 fok alá, de inkább 25-30 fok a jellemző. Csapadék nagyon ritkán van (akkor viszont egyszerre sok esik le nagyon rövid idő alatt), egy évben átlag 360 napsütéses nap van :). A tenger nyár végén 28-30 fokosra is felmelegszik, de télen is 20-25 fok között marad. Akár fürdőruhában is lehet szörfözni, de egy shorty (rövid neoprén ruha) bőven elég!

Miért lesz jó Eilat-on szörfözni?

Mivel a szél termikus eredetű, ezért nagyon stabil, side-shore, azaz a parttal párhuzamosan fúj. Ez azt jelenti, hogy nincsenek hullámok, és nagyon könnyű visszaszörfözni a partra. A víz viszont viszonylag gyorsan mélyül, de vigyázni kell a korallokra is, érdemes szörfcipőt húzni. Csodás érzés végre meleg vízben, neoprén nélkül, hajszárító stabil szélben szörfözni!

Mit lehet még csinálni a szörfözésen kívül?

Eilat tipikus tengerparti üdülőhely, ahol minden a kikapcsolódásról és a szórakozásról szól. A bárok, éttermek, kaszinók és plázák minden igényt kielégítenek, de emellett mindenféle vízisportot ki lehet próbálni, a vízisítől a búvárkodásig.

A víz alatti élővilág elképesztően változatos, közvetlenül a strandokon is vannak korallszirtek, a színes halak óriás rajokban úszkálnak mindenhol. Két kiépített víz alatti látványosság is van, a Dolphin Reef egy delfin rezervátum, ahol akár úszni is lehet a szelíd delfinekkel, az Underwater Observatory pedig egy üvegfalú vízalatti megfigyelő torony.

A környező hegyeket és a Negev sivatagot vezetett túrán teveháton felfedezhetjük. Érdekes geológiai formáció a vörös homokkőbe vájódott Red Canyon, ami kb 20 perc autó útra van a várostól.  Kicsit távolabb található az ókori rézbányáiról ismert Timna park ahol szintén kanyonszerű sziklaképződmények vannak, és a flamingók pihenő tavát is meg lehet csodálni.

Egy napos buszos kirándulással elérhető Jeruzsálem és a Holt-tenger is!
A helyi gasztronómia nagyon izgalmas és sokszínű, mindenféle ételt ki lehet próbálni. Nagyon sok street food árus van, mindenhol lehet kapni frissen préselt gyümölcsökből, zöldségekből készült italokat. A mediterrán és a beduin/arab hatás keveredésével kialakult helyi ételeket mindenképpen meg kell kóstolni!

 

Hagyd itt a telet és gyere velünk szörfözni Eilatra!

A tél még korántsem ért véget, és Neked már minden energiatartalékod lemerült. Az ablakon kinézve megint ugyanaz a helyzet fogad: hideg, szürke, esős, nyálkás idő van. Nincs kedved sehová menni. Fáradt vagy, úgy érzed, hogy az energiaszinted és a teljesítményed folyamatosan csökken, nincs kedved semmihez. Az ünnepek az utolsó maradék kis energiáidat is felemésztették…

A tavaszig még több hónapot kell várnod.

Szeretnél végre elutazni, hogy feltöltődhess, de a síelés és a téli sportok nem a Te világod… A legjobb esetben is csak áprilisban láthatod újra a napot és érezheted a bőrödön a simogató napsugarakat. Hogyan fogod mégis kibírni addig??? Mi lenne, ha a 2019-es évedet azzal indítanád, hogy egy tengerparti szörftúrán veszel részt? Szinte hihetetlenül hangzik, de nem az! Kezdj el végre Magaddal foglalkozni!

“… Képzeld el, hogy a tél kellős közepén fürdőruhában fekszel a homokos tengerparton és a nap meleg sugarai kényeztetnek …”

A téli fényhiány miatt talán lehangolt vagy!? Ennek egyik oka az lehet, hogy télen nem termelődik elég a szerotonin nevű boldogsághormonból. A tengerparti klímának köszönhetően viszont több fény juthat a szervezetedbe, így több termelődik a jókedvhormonból. A túlzott napozással nem árt vigyázni, viszont a napfénynek számos pozitív hatása is van, így például jelentősen ösztönzi a D-vitamin-termelődést, ami:

 • javítja a teljesítőképességet,
 • erősíti az immunrendszert,
 • élénkítő és vérnyomáscsökkentő hatású,
 • sőt pozitív hatással van a csontsűrűségre is.

Mire számíthatsz, ha Velünk tartasz?

 • A szörfös nyaralásod után úgy érzed majd, mintha kicseréltek volna, a problémákat könnyebben meg tudod oldani.
 • Testileg-lelkileg felfrissülsz, kész leszel az új kihívásokra.
 • Büszke leszel magadra, hiszen már az év elején(!) tettél valamit azért, hogy nyáron már ne remegő lábakkal állj rá a szörfdeszkára.
 • A homokos tengerpart könnyebb terepet jelent akkor is, ha még kezdő vagy, mivel itt Te választhatod meg, hogy hol, milyen mélységben indulsz el.
 • Ha szeretnél fejleszteni a technikádon, vagy kipróbálnád magad egy új környezetben, akkor ez most erre a megfelelő alkalom!
 • Ha ki nem állhatod a zsúfolt strandokat és a nyári főszezonban hömpölygő turistahordákat, akkor ennél jobb időpontot nem is választhatnál a tengerparti utazásra.
 • Az a célunk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk az utazásodból.
 • Figyelünk a Te igényeidre és arra, hogy testileg és szellemileg is feltöltődj!

Ott a helyed, ha a szörfözés mellett

 • … szívesen bebarangolnád velünk a környékbeli városokat, látnivalókat
 • felfedeznéd velünk egzotikus úticéljaink autentikus gasztronómiai kínálatát
 • … szeretnél egy kis saját időt is magadnak (futás a tengerparton, napozás), nem csak közös programokat
 • … nyitott vagy arra, hogy új emberekkel ismerkedj meg, akik Hozzád hasonlóan gondolkoznak: szeretik a természetet, és a szörfözésre nem csak mint egy sportra gondolnak.

Ha még mindig vannak kérdéseid, olvass tovább!

 • „Szörfözni? Télen? Biztos, hogy szétfagyunk.”

A nyári szezonhoz képest valóban hűvösebb van itt is, de egy 3-5 mm-es neoprén ruhában még tökéletesen lehet mozogni. Mi is ezzel készülünk. Ha még kezdő szinten vagy több időt töltesz el a deszkán, mint a vízben.

 • „Még soha nem szörföztem a Balatonon kívül, esélytelen vagyok.”

Meg fogsz lepődni a válaszon, de tengeren sokszor könnyebb dolgod van. Ennek oka, hogy egyenletesebb a szél, mivel nagyobb légköri jelenségek alakítják az időjárást, nincsenek benne olyan széllökések és változó méretű hullámok, mint a Balatonon.

 • “Egyedül nem akarok menni, úgysem ismerek senkit.”

Az utazásokat kb. 10 fős csoportokban indítjuk, a balatoni felnőtt táborainkhoz hasonlóan itt is az a célunk, hogy egy szörfös közösséget építsünk, ahol új ismeretségek, akár barátságok alakulnak ki. Mi is szeretnék megismerni Titeket, ezt sokszor inkább segíti, ha egyedül és nem baráti társasággal jöttök.

 • „Nem fér bele, túl sok munkám van.”

Mégis, mikor lesz kevesebb? Adj egy esélyt magadnak, hogy a jól megérdemelt szabadidődet azzal tölthesd, amitől jobban érzed magad. Mi nem mondjuk azt, hogy kapcsold ki a WIFI-t és ki se nyisd a laptopodat. A programokból úgy és annyit veszel ki, amennyit szeretnél.

Hívás Email Időjárás Útvonal