Szél előrejelzés a Balatonon

Balatoni szél előrejelzés

Az egyik legtöbbször előforduló kérdés, amivel kerestek minket telefonon nagyjából így hangzik :

Milyen a szél a Balatonon? Érdemes elindulnom ?

Vagy esetleg :

Milyen szél lesz a jövő hétvégén?

-A június végi táborban rossz idő szokott lenni. Mit csináltok majd, ha esik az eső?

Egy ismerős vitorlás oktató  megunva ezeket a kérdéseket nem túl segítőkészen csak ennyit szokott visszakérdezni: Úgy nézek én ki, mint egy levelibéka? Persze ennél azért többet el lehet mondani a témában, és továbbra is bármikor szívesen adunk tájékoztatást telefonon. Szeretném itt kicsit részletesen is kifejteni a témát.

Levelibéka az esőben

Mi vagy én, levelibéka?

Akit nem érdekelnek a részletek, hanem gyors választ szeretne, annak összegyűjtöttük egy lapra a leghasznosabb eszközöket, kamera képet, szélmérő adatokat és előrejelzési modelleket.
>>Balaton szél előrejelzés, Balatoni időjárás előrejelzés itt. <<

A Balaton időjárása

Ami mindenképpen tudni kell a Balaton idő és széljárásól, hogy sajnos nem olyan stabil, mint a nagy tengerek széljárása, hanem extrém változékony. Ez gyakorlatilag ezt jelenti, hogy nagyon ritka, ha 2-3 óránál tovább fúj stabilan ugyanaz a szél, naponta általában többször változik az időjárás. Ez tulajdonképpen legtöbbször lehetetlenné teszi a tervezést és az előrejelzést. Kicsit értelmét is veszti a “Milyen idő lesz aznap?” kérdés. Ez bizonyos szempontból hátránya a Balatonnak, de nézzük az előnyeit, és próbáljuk meg kihozni belőle a legtöbbet!

Milyen lesz a szél? vs. Mikor érek rá?

Kezdő szörfösként én is rengeteget nézegettem az előrejelzéseket, próbáltam elemezni melyik jön be a legjobban, mit érdemes figyelni. Nem kevés csalódás ért, bizony nagyon frusztráló tud lenni, ha a beígért szél helyett csak csendes eső érkezik, vagy ha nem a megfelelő felszereléssel készülünk az előrejelzésre hallgatva.
Egy idő után arra jöttem rá, hogy nem sokkal többet lehet szörfözni az előrejelzést tanulmányozva, mint nélküle. Mivel olyan szeszélyes a széljárás, hogy egy napon belül többször is megváltozik, jó előrejelzés nélkül is nagy eséllyel lehet szörfözni, főleg vitorlázni. Viszont így bosszankodás helyett még örülünk is az ajándék időjárásnak!
Szerintem tehát egy kis szabadidő birtokában érdemes akkor is eljönni a Balatonra, ha éppen nem ígérnek erős szelet, nem kell hozzá nagy szerencse, hogy tudjunk sportolni. A meglévő körülményekhez pedig könnyen lehet alkalmazkodni, szörf helyett vitorlást, katamaránt vagy SUP-ot választani.

Naplemente a Balatonon

Valahogy el lehet ütni az időt szélcsendben is

Honnan érdemes tájékozódni? Előrejelzés vs. mérés

Ha mégsem akarod teljesen elengedni az előrejelzések böngészését, akkor fogadj meg pár jó tanácsot.

Ha az aznapi időjárásra vagy kíváncsi, akkor jobban jársz, ha az előjelzések helyett a valós idejű méréseket nézed. Ebben messze a legjobb jelenleg az Időkép rendszere. Itt találsz HD minőségű élő webkamerákat, ami minden szónál és mért értéknél többet mond el. Ezen kívül a legjobb radar rendszerrel rendelkeznek, ahol a zivatarok mozgását követheted élőben. Létezik élő széltérkép is, sajnos a publikus verzió ritkábban frissül, és a maximum széllökéseket mutatja, az valós másodperces verzió pedig egyelőre nem publikus. Szintén mérés, de előjelzésre is használható a szuper high-tech kompozit műhold kép

Az előrejelzésekből alapvetően kétféle létezik, az egyik a hagyományos, szakemberek által készített szöveges előjelzés, a másik pedig valamilyen időjárási modell adatvizualizációja.
A szöveges előrejelzések többet tudnak, mint a számítógépes modellek, hiszen a készítők még hozzáadják a saját tapasztalataikat. Jelenleg a legjobb előrejelzést az OMSZ weblapján olvashatjuk, ahol a hajózási szezonban készítenek kifejezetten balatoni, hajósoknak szóló előrejelzést is.
Időjárás előjelző modellből többféle van, (GFS, WRF, ICON …),  megjelenítő alkalmazásból pedig számtalan elérhető. Alapvetően kétféle megjelenítés létezik, a térképes, és az idősoros.  A térképest akkor érdemes használni, ha még nem döntöttük, hova szeretnénk menni, mert könnyen átlátható, hogy hol lesz a legjobb a szél. Nagyon szép a Ventusky megoldása de jól használható az Időkép térképes megjelenítője is.
Ha biztosan tudjuk, hogy melyik helyszínt választjuk, akkor a legjobb az idősoros megjelenítést választani, a nagy klasszikus a Windguru rendszere, ahol egy pillantással átláthatjuk az egy hetes előjelzést. Ahol csillagot látunk, ott lehet szörfözni.

 

A leggyakoribb széljárások, a legbiztosabb előrejelzés

Persze belőlünk is lehet hobbi meteorológus. Sokáig figyelve az előrejelzést és az időjárást, fel lehet fedezni mintázatokat, tendenciákat, ami alapján jó eséllyel tudni lehet, mi várható. Ma már mindenki tudja, hogy az időjárás globálisan is változóban van, tehát az évtizedes tankönyvi megfigyelések már nem biztos, hogy igazak, de a pár éves tapasztalatok azért jól használhatóak. Összegyűjtöttem nektek a legtöbbször előforduló helyzeteket:

 1. Anticiklon, ÉK-i szél

  Szerintem a legkiszámíthatóbb időjárás nálunk a nyári anticiklon. Ez eseménytelen időjárást jelent, forró, zavartalan napsütést,  erős felmelegedést, igazi strandidőt.  Óriási szerencsénkre ebben az esetben Tihany és Szemes között egy lokális, termikus eredetű É-ÉK-i szél támad, ami csak itt fúj, és amit az előrejelzési modellek nem jeleznek. Ez a szél áll a legközelebb a tengeri szelekhez, irányát és erősségét is tekintve nagyon stabil . A reggeli felmelegedéssel egy időben  (9-10 órakor)kezd fújni 6-13 csomós átlag sebességgel, és valamikor délután áll el, fokozatosa visszahúzódva Tihany közelébe.
  Ez egyértelműen a kedvenc széljárásom, napsütésben, melegben és sima vízen lehet szörfözni, vitorlázni. FIGYELEM: a számítógépes modellre épülő előrejelzések nem jelzik, vagy jelentősen alábecsülik az erősségét. Tehát aki az előrejelzést nézi, lemarad a legjobb szélről! A szöveges előrejelzésben  általában az “ÉK-i szél megélénkülhet” “keleties áramlás”kifejezésre kell figyelni.Évről-évre változik, de az egyik leggyakoribb időjárási helyzet. Szerencsés esetben akár heteken keresztül is fennállhat (omega blocking;))

 2. Hidegfront, ÉNY-i szél

  Tankönyv szerint ez a balatoni erős “szörfös” szél az uralkodó szélirány, a legtöbben erre várnak, és ebben szeretnének szörfözni. Nekem ez okozta a legtöbb csalódást azzal, hogy végül nem, vagy gyengébben érkezett meg, mint ahogy jósolták. Nagy előnye, hogy a számítógépes modellek 5-6-7 nappal előre képesek jelezni, persze a pontos idejét és erősségét tekintve sokszor tévednek. Kezdő szörfösök számára szintén nagy előny, hogy a parttal párhuzamosan, végig kis vízben maradva lehet szörfözni. Legnagyobb hátránya, hogy mindig erős lehűléssel, rossz idővel jár együtt. Tapasztalatom szerint ezek a hidegfrontok egyre inkább csalódást okoznak, vesztenek erejükből, rövidebb ideig tartanak, és nagyon instabil, pöffös szelet hoznak, legtöbbször sokkal-sokkal gyengébbet, mint amit előrejeleztek. Sajnos vitorlázásra és evezésre a nagy hullámzás és a kiszámíthatatlan széllökések miatt általában nem alkalmasak ilyenkor a körülmények. Én ezek miatt már nem nagyon lelkesedek a hidegfront láttán, de az igazán erőseket (windguru 3 csillag (80-100km/h)), és a front érkezését azért érdemes elkapni!

  Szörfösök hidegfront

  A hidegfrontnak a haladó szörfösök örülnek igazán

 3. Meleg, Afrikai-eredetű DNY-i szél

  Szintén nagy kedvenc a DNY-i szél, amit a szöveges előjelzésben “Afrikai eredetű légáramlásnak” mondanak. Ez a szél nagyon erős tud lenni, nem ritkán 60-70 km/h, de a hidegfronttal ellentétben ez a szél stabil, ráadásul napsütéssel és meleggel együtt érkezik! Szerintem egyértelműen jobb, mint az ÉNY-i, egyetlen hátrány kezdőknek, hogy a partra merőlegesen lehet benne szörfözni. Haladóknak vitorlással vagy katamaránnal is megvitorlázható. Sajnos nem minden évben gyakori, de mindenképpen érdemes elcsípni!

 4. D-i, DK-i szél

  Ritkábban fordul elő, de szintén használható a D-i, DK-i szél is. Szintén kánikulai meleggel jár együtt. Sokszor csak délután érkezik, gyakran éppen az EK-i elállta után.  Vitorlással és katamaránnal nagyon élvezetes, mert szinte tükör sima vízen lehet száguldani. Szörffel viszont nem a legjobb, mert a parthoz közel nincs elég szél, így az indulás és visszaérkezés szinte megoldhatatlan evezés vagy hosszas gyaloglás nélkül. kajakkal és SUP-al is teljesen biztonságos, hiába van erős szél, a part közelében alig lehet érezni.

  Déli szél katamarán

  Déli szélben sima vízen lehet száguldani

 

 

VIHARSAROK HÍRLEVÉL

Hívás Email Időjárás Útvonal