Miért érdemes szörfözéshez, vitorlázáshoz, evezéshez, vagy nyaralásod helyszínéül éppen Balatonföldvárt választanod? Tény, hogy vannak népszerűbb, közelebbi, vagy ismertebb helyek, de hiszek abban, hogy nem fogod megbánni, ha minket választasz!

Balatonföldvár  és a Szántódi- öböl látképe  –  https://fejlodobalatonfoldvar.hu

Vitorlázáshoz, szörfhöz, evezéshez tökéletes helyszín

Balatonföldvár – pontosabban a Szántódi-öböl – különleges hely Balatonon. Itt Tihany és Szántód között az átlagosan 8-10 km széles tó mindössze 1000 méteresre szűkül.  Egészen egyedülálló látványban lehet tehát részed, strandolás közben a tihanyi panorámát csodálhatod közelről. De ezen kívül még számos előnye van Földvár földrajzi elhelyezkedésének.

  • A jelenlegi szabályozás szerint (max 1500 m re lehet a parttól eltávolodni) a Balatonon egyedül itt engedélyezett, hogy kisvitorlással, szörffel vagy kajakkal átmenjél a túlpartra. Gondolom nem kell mondanom, miért is jó ez, azon kívül, hogy szuper kihívás, csodás túrákat lehet tenni Tihanyba,a Csúcs-hegyre, vagy az Apáti kilátóba. A tihanyi félszigetet kajakkal SUP-al vagy vitorlással felfedezni egészen különleges élmény!
  • Talán te is hallottál róla, hogy a Balaton legmélyebb pontja a Tihanyi-szorosban van. Arról azonban már kevesebben tudnak, hogy az áramlási viszonyok miatt nagy sekély területek vannak a szoros déli oldalán. A Szántódi-öböl szinte egészében (A Szántód-rév <–> Földvári kikötő vonaltól délre) deréki érő a víz, Ez azt jelenti, hogy kezdőknek is ideális vízisportoláshoz,  biztonságos, de azért elegendő mennyiségű víz van
  • Termikus szél : a Balatonon egyedülálló módon kialakuló stabil szél. Anticiklon és erős felmelegedés esetén szinte biztosan kialakul az ÉNY-t termik. Ez a szél csak Tihany és Szárszó között fúk, akkor is, ha másutt teljes szélcsend van. Ez a legjobb, legegyenletesebb szél a Balatonon, ráadásul napsütéssel és hullám mentes vízzel jár együtt
  • A földvári a Balaton legnagyobb kikötője, ezenkívül több vitorlás egyesület, klub van a városban. Szinte minden hétvégén rendeznek versenyeket, a vízen ritkán leszel egyedül.
  • Az ÉK és ÉNY-i mellett Dny-i szélben is az egyik legjobb választás s Szántód-öböl. Hosszú, balkezes hullámokra, napsütésre és melegre számíthatsz.

Balatonföldvár a fürdőváros

Földvár egy viszonylag fiatal település, az 1800-as évek vége felé alapították. A kezdetektől fogva fürdőtelepként képzelték el, és ennek megfelelően tudatosan, tervezetten fejlesztették. Ennek köszönhető a Balaton körüli településekre nem nagyon jellemző városszerkezet, ami szerencsére nagyrészt máig fennmaradt. A város központja tele van tágas parkokkal, sétányokkal, közösségi terekkel. Szerencsére mindenhol a közösségi funkciókat szem előtt tartva építették. Egyedülálló módon a part szinte végig bejárható, a száz éve ültetett platán fák árnyékában gyönyörű sétány vezet végig. Földvár nagy előnye, hogy a zajos fesztiválok, és a tömegturizmus eddig elkerülték , a főszezonban sem mondható zsúfolnak. igazi családbarát hely, ahol a pihenésé. feltöltődésé a főszerep.

Látnivalók Földváron

Természetesen a legfőbb attrakció a Balaton, strandok és a vízisportok maradnak, de azért van még pár figyelemre méltó látnivaló földváron.

  • Villasor és régi épületek –  A fürdőtelepet a Széchényi család alapította, és a korabeli elitet célozta meg elsősorban. Ennek megfelelően nagyon szép villák épültek sorban, egészen a második világháború végéig. Számos korabeli híresség választotta Földvárt, a régi épületek szerencsére jórészt ma is állnak. Nagyszerű sétát lehet tenni a század eleji környezetben. A Kelta túra keretén belül van elszórva pár információs tábla az épületekről, de jobb az interneten tájékozódni, szerencsére a Turisztikai egyesület összegyűjtötte a nevezetes villákat.
  • Kikötő és Galamb-sziget  – Balatonföldvár kikötője az egyik legnagyobb a Balatonon, de nem csak emiatt különleges. Több mint 100 éve, a XX. század elején épült, és nem kizárólag a hajósoknak, hanem az úri közönség szórakoztatására lett kialakítva. Ennek megfelelően teljesen körbe lehet járni, azoknak is nagyszerű sétaterep, akik nem jönnek lázba a hajóktól. A móló végére és a Galamb szigetre díszes hidakon lehet eljutni. A kikötő közepén egy parkosított sziget is van, ami valaha kikotort iszapból keletkezett.
  • Kvassay- sétány, parkok – A városközpontban több kisebb-nagyobb park van, de talán a legszebb a kikötőtől induló Kvassay-sétány. A tágas sétányt hatalmas, száz éves platánfák árnyékolják, egy oldalon a régi villákat, a másikon a Balaton látványát csodálhatjuk, közel 2 km hosszan.
  • Magaspart, kilátó – Balatonföldvár egyik jellegzetessége a szakadék szerű löszfal, ahonnan csodás panoráma nyílik a Balatonra. A nevét adó földvár maradványait is itt találhatjuk a kápolna körüli parkban. Két útvonalon is eljuthatsz a magaspartra,  a régi villákkal szegélyezett Petőfi utcán – ami Földvár első utcája volt –  vagy a csigalépcsőn, ami a közvetlenül a partról vezet fel. A magasparton találod a nemrég megnyílt kilátót és intaraktív hajózási kiállítást/ múzeumot is,ami szinte kötelező program.

Programok, kultúra

Tavasztól őszig számos kisebb rendezvény, koncert, fesztivál helyszíne Balatonföldvár, de évek óta a legszínvonalasabb  programot a Kultkikötő csapata szervezi Földváron. Az elhagyatott szabadtéri színpadot Nagy Viktor vezetésével az Összpróba alapítvány fiatal színészei vették használatba, ami mára már rendezvényközponttá nőtte ki magát, ahol majdnem minden nap találhatsz programot. Az aktuális programokért a Turisztikai Egyesület oldalán érdemes szétnézni.

Családbarát város

Balatonföldvár nagyszerű hely családdal is. A városközpont gyalogosan, bringával, vagy babakocsival könnyen bejárható, nincsen nagy forgalom sehol. Az éjszakai élet is visszafogott, nincsen zajos szórakozóhelyek. A strandok mindenhol biztonságos sekély vizűek, és több játszótér található városszerte. Nagy előny, hogy csúcsszezonban is elkerülhető a tömeg, zsúfoltság, bár szállást azért ajánlott előre foglalni.

Mire vársz még, gyere hozzánk vitorlázni, szörfözni, evezni! Foglald le a nyaralásod , és ismert meg te is Balatonföldvár szépségeit!

VIHARSAROK HÍRLEVÉL

VIHARSAROK HÍRLEVÉL

Hívás Email Időjárás Útvonal